Mietteitä ruokailusta

Liikuntaa paljon tärkeämpi asia varsinkin painoa pudottaessa on ravinto. Olen joutunut miettimään ruokailuun ja ravintoon liittyviä asioita paljon nyt syksyllä, kun olenkin yht’äkkiä tilanteessa, ettei pudotettavaa painoa enää ole kovin paljon. Alkaakin olla kiinteytymisen ja lihasten kasvattamisen aika. Laihasten kasvattamisella tarkoitan siis sitä, että kehonkoostumus muuttuu enemmän lihasta ja vähemmän rasvaa sisältäväksi.

Monesti on minullekin suositeltu ruokapäiväkirjan pitämistä muutaman päivän ajan. Ja pari kertaa vuosien mittaan olen kirjannutkin syömisiäni ylös, viimeksi nyt elokuussa. Ruokapäiväkirjan pitäminen ei ole kovin työlästä, mutta ruokien ylös kirjaamisen aloittaminen on. Itselläni meni muutama päivä siihen, että sain aikaiseksi aloittaa kirjata syömiseni ylös. Tuo ruokapäiväkirjan pito osui meidän perheen loma-ajalle, joten huomiot siihen liittyen olivat melko mielenkiintoisia:
* Söin lomalla(kin) säännöllisesti muutaman tunnin välein ja päivässä 5-6 ateriaa
* Kasviksia tuli syötyä riittävästi
* Hyvien rasvojen lähteenä syön pähkinöitä
* Hiilihydraattien määrä jäi melko pieneksi, jostain syystä lämpimien ruokien hiilihydraatit tulivat pääasiassa kasviksista.
* Proteiineja syön paljon, rrrrakastan rahkaa 😀
* Kuitua en saanut riittävästi, koska aterioilta puuttui täysjyvätuotteet ja leipää en juurikaan syö.
* Ja yllättäen energiaakaan ei tullut riittävästi, vaikka päiväkirjassa oli merkittynä myös vähän herkkuja, jotka kylläkin olivat väärään aikaan nautittuja eli ennen ruokailua, kauppareissun yhteydessä, nälkäisenä tottakai.

Tällä viikolla otin käyttöön Sulamo- sovelluksen. Olen jo jäänyt siihen ihan koukkuun! Yhtenä tavoitteenani tälle syksylle on oppia syömään rennommin. Olen vähän sellainen, että jotain tiettyä, yksinkertaista ruokavaliota on tosi helppo noudattaa, mutta jos siitä yhtään lipsuu, niin meinaa koko homma mennä poskelleen. Tarkoittaen siis sitä, että ruokavalio muuttuu yhden repsahduksen jälkeen koko ajan huonommaksi ja samalla myös liikunta jää pikkuhiljaa pois kuvioista. Ja haluaisin kuitenkin oppia valmistamaan herkullisia, terveellisiä ruokia, enkä syödä aina tylsällä tavalla mautonta lihaa, kasviksia ja pastaa/riisiä/perunaa.
Tuossa Sulamon palvelussa siis täytetään ruokapäiväkirjaa ja palvelu laskee kaiken mahdollisen:
* tavoitekalorimäärä
* paljonko kaloreita on syöty/syömättä
* miten paljon eri ravintoaineita on syödystä ruuasta saatu grammoissa verrattuna tavoitteeseen
* verrokkeina tavoiteruokavalio, jossa ravintoaineiden saantisuositukset prosentteina ja oma, toteutunut ruokavalio rinnalla.
* jos liikut, paljonko lisää saat syödä
* tilastoja, pylväitä ja analyysejä päiväkohtaisesti, viikoittain sekä kuukausittain

Ajattelin ensin keskittyä siihen, että seurailen lähinnä kaloreita, jotta saan niitä kasaan riittävästi. Se oikeastaan oli palvelun käyttöönoton kimmokkeenakin, kun minusta tuntui, että on koko ajan nälkä enkä yhtään tiennyt, syönkö lähellekään oikeaa määrää ruokaa. Huomioni tässä vähän vajaan viikon käytön jälkeen on myös se, että syön suositusruokavaliota enemmän proteiineja ja vähemmän hiilareita ja yllättäen rasvan määrä on vaikea saada tarpeeksi ylös. Tuo proteiinin määrä nyt ei sinällään mikään yllätys ollutkaan, kun se kävi ilmi jo tuosta elokuisesta ruokapäiväkirjasta. Lisäksi tavoitteenani on kasvattaa lihaksen määrää kehossani, jolloin proteiineja tarvitaankin enemmän; itse asiassa 1,5-2 g/painokilo/vrk, joka aika hyvin näyttäisi itselläni toteutuvankin.

Palvelu mielestäni mahdollistaa itselleni helposti sen, että voin testailla erilaisia reseptejä ja näen esim. minkä kokoisia annoksia voin syödä, että kalorimäärä pysyy kohtuullisena. Ostin palvelun käyttööni puoleksi vuodeksi, sinä aikana varmasti opin jo monenlaisia uusia reseptejä, joista voin jatkossakin koostaa terveellisen ja herkullisen ruokavalioni.

Tämän viikon reseptikokeiluna kukkakaalipizzapohja, ainekset: kukkakaali, juustoraaste ja kananmuna. Päälle tomaattia, mozzarellaa, valkosipulia, mausteita, rucolaa. Hyvää oli!

Tämän viikon reseptikokeiluna kukkakaalipizzapohja, ainekset: kukkakaali, juustoraaste ja kananmuna. Päälle tomaattia, mozzarellaa, valkosipulia, mausteita, rucolaa. Hyvää oli!

Olen tässä viimeisen vuoden aikana muuttunut pienten muutosten kannattajaksi ja olenkin tehnyt pieniä muutoksia nyt syksyllä ruokailuun liittyen. Aloin lisätä kasviksia ruokavaliooni siten, että valitsen muutamia salaattiaineksia ja laitan ne tehosekoittimeen, hiukan vettä joukkoon ja surautan ne juomaksi. Salaatin pilkkominen ja syöminen ovat jotenkin niin aikaavieviä juttuja, että salaattiainekset aina muuten pilaantuvat meillä kotona, kun ei jaksa alkaa valmistaa salaattia. Olen nyt jonkin aikaa tehnyt näitä viherjuomia ja olen aika varma, että ne antavat todella paljon lisäenergiaa. Eivätkä edes maistu pahalta, kuten ennen kokeilua luulin. Suosittelen kokeilemaan!
Olen alkanut taas ahkerasti käydä salilla treenaamassa ja otin jälleen palautusjuoman mukaan kuvioihin. Onneksi Ladyillä on asiantuntevia ja avuliaita PT:itä, joilta kysyä apua asiassa kuin asiassa. Minua mietitytti, missä suhteessa ja miten paljon proteiineja ja hiilareita palautusjuoman pitäisi sisältää. Tähän sain samantien vastauksen kysyessäni asiaa Samulilta ja se vastaus oli 20-25 g/tuote (hera ja malto). Olin tuossa taannoin Ladyillä tekemässä asiakkaille ripsien ja kulmien värjäyksiä, kun työn lomassa ehdin kuuntelemaan myös sinä päivänä järjestettyjä luentoja. Ja aiheena sattui yhdessä kuulemassani luennossa olemaan ravinto. Vaikka minulle paljon teoriatietoa ravinnosta vuosien aikaan onkin kertynyt, kuten varmaan useimmille, ei ole yhtään pahitteeksi kerrata ja oppia aiheesta jatkuvasti lisää. Luennon ansiosta juurikin muistin ottaa käyttöön tuon palautusjuoman ja myös testaukseen ensimmäistä kertaa vihreä tee-kapselit.