Spinning – Kaikille sopiva kestävyyslaji

Mitä on Spinning?

Spinning eli sisäpyöräily on pyöräilijä Jonathan Goldbergin 80-luvulla kehittämä konsepti, jonka juuret ovat pitkän matkan pyöräilyssä. Spinningissä poljetaan ryhmäliikuntatunnilla kuntopyörää muistuttavalla pyörällä ohjaajan sekä musiikin tahdittaessa treeniä. Lajista on eri muotoja, kuten ylävartaloa rasittava X-Bike, jossa ohjaustanko liikkuu sivuttaissuunnassa, sekä vedessä toteutettava hydrospinning, jossa vastus haetaan vedestä. Oli konsepti, liikkuja tai oma taso mikä tahansa, hiki on taattu ja hauskaa on varmasti!

Spinning harrastuksena

Spinning sopii kenelle vaan, urheilutaustasta, kunnosta ja iästä riippumatta. Yleinen harhaluulo on, että Spinning on rankka, kovaa kuntoa vaativa laji, mutta todellisuudessa polkija voi itse määrittää treenin temmon säätämällä vastuksia, ohjaajan ohjatessa suoritusta. Spinning aloitetaan turvallisesti ja rauhallisesti; ennen tunnin alkua tarkistetaan yhdessä ohjaajan kanssa pyörän säädöt ja keskitytään oikeisiin ajoasentoihin.

Spinningin vaikutukset

Spinning kehittää kestävyyttä ja keskivartalon hallintaa sekä kiinteyttää koko kroppaa ja erityisesti jalkojen lihaksia. Lisäksi se parantaa hapenottokykyä ja polttaa tehokkaasti rasvaa. Spinning ei ole lihasmassaa kerryttävä liikunnan muoto vaan se parantaa kokonaisvaltaista kestävyyttä ja peruskuntoa. Omasta tasosta riippuen noin kolme treeniä viikossa on hyvä määrä, jotta palautumisellekin jää aikaa. Ohjaajalta voi kysyä tarkemmat henkilökohtaiset suositukset treenien määrästä.

Spinningvarusteet

Spinningvarusteina on hyvä olla mukavat ja hyvin hengittävät treenivaatteet, sillä hiki tulee varmasti! Paras vaihtoehto jalkineiksi ovat sisäpyöräilykengät, sillä polkimiin kiinnitettynä ne tehostavat sekä mukavoittavat treeniä. Myös normaaleilla kovapohjaisilla urheilukengillä pääsee alkuun, kunhan muistaa solmia nauhat hyvin kiinni. Lisäksi mukaan tulee ottaa hikipyyhe sekä tarpeeksi vettä.

Tutustu Ladyt-kuntosalien Spinning-tunteihin >>